Nuo senų laikų mūsų šalies gyventojai mėgo rinkti ir vartoti miškų ir laukų gėrybes: grybus, uogas, vaistažoles, riešutus. Tinkamai paruoštos šios gėrybės gali išsilaikyti ištisą žiemą. Tokiu būdu žmonės, net gerai to nežinodami, valgydami vasarą ir rudenį surinktas gėrybes praturtindavo savo mitybą ir papildydavo organizmą būtinomis maisto bei mineralinėmis medžiagomis. Tie, kurie galėdavo prisirinkti lazdyno riešutų, galėdavo juos krimsti visą žiemą, dovanoti per Kalėdas, pagardinti įvairius patiekalus. Šiuo metu mūsų šalies parduotuvėse jau siūlomas didelis įvairių riešutų pasirinkimas, kai kurios rūšys atgabenamos net iš egzotinių kraštų. Riešutai daugelio mėgstamas ir mitybos specialistų rekomenduojamas užkandis.
Ką turėtume žinoti apie riešutus?
- Parduotuvių lentynose galime rasti skirtingai paruoštų įvairių rūšių riešutų. Kai kurių riešutų galime nusipirkti negliaudytų ir išsigliaudyti namuose. Esama ir riešutų be luobelių, smulkintų ar maltų riešutų. Todėl rinktis galime tokios formos, kuri yra patogiausia mūsų vartojimo būdui ar tinkamiausia gaminamam patiekalui. Daugiau informacijos apie riešutų pakuotes ir rūšis galime rasti interneto svetainėje.
- Riešuto branduolyje glūdi daug mūsų organizmui vertingų medžiagų. Didžiąją riešuto dalį sudaro baltymai, todėl riešutus mitybos specialistai rekomenduoja kaip užkandį verčiau vartoti antroje dienos pusėje. Riešuto sudėtyje taip pat rasime naudingų aliejų. Tai augaliniai riebalai, todėl vartojami saikingai jie nekenkia sveikatai. Be maistinių medžiagų riešutuose dar rasime mineralinių medžiagų. Skirtingų rūšių riešutuose skiriasi šių medžiagų rūšis bei kiekis.
- Riešutais nepatariama piktnaudžiauti, mat tai yra kaloringas maisto produktas, Todėl šios rekomendacijos turėtų laikytis besirūpinantys savo kūno svoriu žmonės.
- Primenama, kad riešutai yra vienas dažniausiai keliančių alergines reakcijas produktų.
- Nerekomenduojama rinktis riešutų saldžiame ar traškiame apvalkale, nes jame esama nepageidaujamų maisto priedų, gali būti sveikatai žalingų trans-riebalų ir papildomų kalorijų.
Verta išbandyti ir iš riešutų gaminamus produktus: aliejus, salotoms gardinti ar kepti, riešutų miltus, kuriais galima kepiniuose pakeisti dalį ar visus naudojamus įprastus miltus. Tai praturtins gaminio skonį, o taip pat bus naudinga kvietinių miltų vartoti negalintiems žmonėms.